Op 10 september 2011 gaat de documentaire over Nieuwerbrug in première in het Wierickehuis. Op die dag zal de film drie keer worden vertoond ter gelegenheid van de Open Dag Nieuwerbrug.

De afgelopen tijd zijn onder de naam ‘Ik hou van Nieuwerbrug’ verschillende activiteiten gedaan rond de identiteit van de Nieuwerbrugse gemeenschap. Onder leiding van theatermaker Michiel van de Burgt is een theatervoorstelling gespeeld, een tentoonstelling samengesteld en hard gewerkt aan een film.

In deze documentaire over Nieuwerbrug komt u veel bijzonderheden te weten over dit kleine dorp. Verschillende mensen vertellen hun verhaal en uit archieven haalden men oudere verhalen, foto’s en filmbeelden. Zo krijgt u een mooi beeld van wat er allemaal gebeurt is in het dorp en hoe de Nieuwerbruggers hun zelfstandige, eigenwijze karakter hebben gekregen.

Er is een Romeinse paradehelm gevonden, omdat Nieuwerbrug vroeger op de Romeinse Noordgrens lag. Er heeft een commanderij van de Johaniter Orde gestaan. Er zijn wel drie verschillende forten geweest binnen de Oude Hollandse Waterlinie. En het dorp heeft jaren lang binnen vier verschillende gemeenten gelegen en ligt nu nog zowel in Zuid-Holland als in Utrecht. Maar het belangrijkste is natuurlijk de tolbrug, die als laatste in West- Europa nog in particuliere handen is.

Dat er nog veel meer onverwachte dingen te vertellen zijn over Nieuwerbrug ziet u op 10 september in het Wierickehuis om 10.30, 13.00 en 14.30 uur. U kunt daar ook de tentoonstelling over het dorp bezichtigen. Een DVD van de film is vanaf september ook te bestellen.

Meer weten? Kijk op www.nieuwerbrug.net